Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σχεδιάζει να επιτρέψει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων κατά της Covid-19 με διαφορετικό σκεύασμα από ό,τι στον αρχικό εμβολιασμό, αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση θα μπορούσε να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, μετά την έγκριση των αναμνηστικών δόσεων της Moderna και της Johnson & Johnson, η οποία αναμένεται την Τετάρτη. Η αναμνηστική δόση της Pfizer έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Το δρόμο για την έγκριση του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων φαίνεται ότι άνοιξε μελέτη που παρουσίασαν την Παρασκευή ερευνητές των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Το κύριο εύρημα ήταν ότι όσοι είχαν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσίασαν καλύτερη ανοσιακή απόκριση όταν έλαβαν αναμνηστική δόση με Pfizer ή Moderna.

Οι συνδυασμοί άλλων εμβολίων κρίθηκαν επίσης ασφαλείς.

Πάντως η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει συστάσεις για το ποιο εμβόλιο θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι NY Times. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακοινώσει ότι η χρήση του ίδιου εμβολίου για αναμνηστική δόση είναι προτιμότερη, όπου αυτό είναι εφικτό.

Οι αξιωματούχοι Υγείας των ΗΠΑ, σημειώνει το Reuters, δέχονται πιέσεις για την έγκριση των αναμνηστικών δόσεων, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τον Αύγουστο ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα γίνουν διαθέσιμες για όλους τους εμβολιασμένους Αμερικανούς.

Πηγή: ΗΠΑ: Έτοιμος να εγκριθεί συνδυασμούς σκευασμάτων των εμβολίων