Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της αγγλοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca, όπως μετέδωσε το Politico την Τετάρτη, επικαλούμενο πέντε μη κατονομαζόμενους διπλωμάτες της Ε.Ε..

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε την Τετάρτη, εκπρόσωποι από την πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μια μήνυση κατά της εταιρείας με την αιτιολογία ότι απέτυχε να διαθέσει τις συμφωνημένες δόσεις στο μπλοκ, όπως τονίζεται.

Ο σκοπός είναι να αναγκαστεί η AstraZeneca να διαθέσει τις δόσεις που προβλέπονται από το συμβόλαιό της με την Ε.Ε., ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη έναν ανώνυμο διπλωμάτη.

Δύο από τους διπλωμάτες ανέφεραν ότι η προθεσμία λήγει αργότερα εντός της εβδομάδας, διευκρινίζοντας ότι εάν ικανοποιηθεί το αίτημα θα σταματήσουν τις νομικές διαδικασίες.

Η AstraZeneca προκάλεσε την οργή της Ε.Ε. τον Ιανουάριο όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει στην Ε.Ε. τον αριθμό των δόσεων που αναμενόταν αρχικά. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία παρέδωσε 30 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες της Ε.Ε. αντί των 100 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπονταν στη σύμβαση. Οι ελλείψεις παρεμπόδισαν τις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι θα παραδώσει περίπου 70 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, ενώ θα έπρεπε να είχε παραδώσει τις 300 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί με τη σύμβαση που είχε υπογράψει.

 

Πηγή: Politico: Η Ε.Ε. θα κινηθεί νομικά κατά της AstraZeneca για τα εμβόλια