Τριάντα νέα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου φορέα της χώρας.

Τα στελέχη του Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) είχαν ανακοινώσει στις 18 Μαρτίου, τον εντοπισμό 5 περιστατικών θρόμβωσης στον εγκέφαλο επί συνόλου 11 εκατομμυρίων δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

Την 1η Απριλίου ανέβασαν τα περιστατικά θρόμβωσης στον εγκέφαλο σε 22 ενώ ανέφερε και ακόμα 8 περιστατικά θρομβώσεων σε άλλα σημεία επί συνόλου 18,1 εκατ. δόσεων του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί.

Ο MHRA έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ότι δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αναφορά για περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον νέο κορωνοϊό.

Ο οργανισμός συνεχίζει να πιστεύει ότι τα δυνητικά οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca, που η αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία ανέπτυξε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι πολύ μεγαλύτερα από τους δυνητικούς κινδύνους οι λήπτες του να παρουσιάσουν θρομβώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ορισμένες χώρες αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ άλλες ξανάρχισαν τις εκστρατείες ανοσοποίησης που διεξάγουν, καθώς η έρευνα για τα σπάνια – αλλά μερικές φορές πολύ σοβαρά – περιστατικά θρομβώσεων μετά τη λήψη του συνεχίζεται.

Πηγή: Βρετανία: Τριάντα νέα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca