Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χρηματοδοτεί εταιρείες που παράγουν τεχνολογία η οποία θα χρησιμοποιεί ψηφιακές σαρώσεις προσώπου για να ελέγξει την κατάσταση εμβολιασμού ατόμων και να τους επιτρέψει ή να αποκλείσει την είσοδο σε παμπ, γήπεδα και άλλους χώρους.

«Οι Βρετανοί θα μπορούσαν να μπουν στην διαδικασία να σαρώνονται τα πρόσωπά τους για να τους επιτρέψουν να έχουν πρόσβαση σε παμπ, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις βάσει ενός σχεδίου που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση που καταρτίζεται για διαβατήρια εμβολίων», αναφέρουν οι London Times.

Δύο εταιρείες – η Mvine και η iProov – συνεργάζονται για το σύστημα αφού τους έχει δοθεί επιχορήγηση 75.000 £ από την κυβέρνηση, έχοντας ήδη συνεργαστεί με το NHS για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου με τη μορφή της εφαρμογής εντοπισμού επαφών.

«Όποιος στέκεται στην πόρτα της παμπ θα πρέπει να σκανάρει το πιστοποιητικό, το σύστημα να διαβάσει το όνομα και την ημερομηνία γέννησης και στη συνέχεια να ζητήσει από το άτομο ένα έγγραφο ταυτότητας, να ελεγχθεί ότι το όνομα και η ημερομηνία γέννησης στο έγγραφο ταυτότητας είναι το το ίδιο, να τσεκαριστεί η φωτογραφία στο έγγραφο ταυτότητας και, στη συνέχεια, βεβαιωθεί ότι το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά τους είναι αυτό το άτομο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της iProov, Andrew Bud. “Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.” σημειώνει θέτοντας τις πρακτικές δυσκολίες.

«Επιταχύνει τη διαδικασία και απαλλάσσει τους ανθρώπους από αυτό που διαφορετικά θα ήταν μια πολύ βαριά ευθύνη», πρόσθεσε.

Πηγή: Ποιο πιστοποιητικό εμβολιασμού; Έρχεται το σκανάρισμα προσώπου!