Ο «λογαριασμός» του Απριλίου θα προσθέσει περίπου 1 δισ ευρώ ακόμα στα 11,6 δισ ευρώ που ήδη «μετρά» το υπουργείο Οικονομικών για μέτρα στήριξης, ενώ με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις το φετινό κόστος θα φτάσει τελικά στα 14 δισ ευρώ.

Οι σημερινές ανακοινώσεις για την «ομπρέλα» του Απριλίου θα περιλαμβάνουν κατά βάση την ίδια συνταγή, δηλαδή αναστολές συμβάσεων εργασίας, αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, «κούρεμα» ενοικίων. Κρίσιμο είναι αν η δοσολογία θα παραμείνει ίδια, δηλαδή εάν πέρα από τις «κλειστές» επιχειρήσεις, η λίστα με τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα διατηρηθεί ως έχει, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόθεση είναι η σταδιακή απόσυρση όπου η αγορά θα επαναλειτουργεί. Εάν επιβεβαιωθούν, πάντως, τα σενάρια για επανεκκίνηση του εμπορίου τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, τότε είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός για περιορισμό της περιμέτρου των μέτρων στήριξης, πάει πιο πίσω.

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα των «κουρεμένων» ενοικίων, μετά τις καθυστερήσεις, τα λάθη, τις αστοχίες, τα παράπονα εκ μέρους των ιδιοκτητών, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις Φεβρουαρίου- Μαρτίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Χ. Σταϊκούρα στην Καθημερινή της Κυριακής, σχεδιάζεται διπλή καταβολή στις 16 Απριλίου, χωρίς να απαιτηθεί δήλωση Covid για το Μάρτιο, αφού τα δεδομένα για τις «κλειστές» επιχειρήσεις δεν έχουν αλλάξει. Από την άλλη μεριά, σχεδιάζεται η παράταση των μισθωτηρίων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις έμειναν «κλειστές», με τους ιδιοκτήτες να ζητούν ασφαλιστικές δικλείδες π.χ. ότι το μέτρο θα αφορά μόνο στους συνεπείς μισθωτές.

«Πακέτο» 300 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου ως 30%

Ανάλογο «πακέτο» θα καλύψει και το κλάδο του Τουρισμού, που «έκλεισε» το 2020 με απώλειες 4,7 δισ ευρώ, με συνέπεια το συνολικό κόστος αυτού του νέου «εργαλείου», να ανεβαίνει στα περίπου 700 εκατ. Ευρώ. Ο κλάδος περιμένει και την Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση πάγιων δαπανών, καθώς ειδικά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας υπολογίζουν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν μεγάλο μέρος από το διαθέσιμο κονδύλι των 500 εκατ. Ευρώ. Αυτό είναι το δεύτερο «μπαζούκα».

Με πιστωτική μορφή οι οικονομικές ενισχύσεις τον Μάιο

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σύντομα και οι πρώτες ενισχύσεις θα δοθούν το Μάιο, όχι όμως με τη μορφή μετρητού αλλά με πιστωτικό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη νέων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Έτσι, οι επιχειρήσεις του Τουρισμού- και όχι μόνο- θα απαλλαγούν από το βραχνά της εφορίας και του ΕΦΚΑ για το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο. Η περίμετρος των δικαιούχων αυτής της επιδότησης δεν θα είναι μεγάλη, αλλά αυτήν ήταν εξαρχής η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών: η στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων, που δεν καλύφθηκαν επαρκώς τους προηγούμενους μήνες. Και όντως η ενίσχυση δεν θα είναι αμελητέα:

Ως το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ως την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα
Ως το 1,5 εκατ. Ευρώ για κάθε επιχείρηση
Τα μέτρα στήριξης που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ για το λιανεμπόριο
Τονωτικές «ενέσεις» περιμένει και το λιανεμπόριο, που βλέπει να πλησιάζει και η περίοδος του Πάσχα, χωρίς να έχει ανεβάσει ακόμα ρολά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, εδώ το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο, καθώς ακόμα και μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, οι διαφορές μπορεί να είναι χαώδεις. Έτσι, ενώ οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου εμφανίζονται αυξημένες ως και 40%, τα κλασικά καταστήματα ένδυσης- υπόδησης μετράνε απώλειες γύρω στο 35%. Ως «εργαλείο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, η οποία υπολογίζεται ότι θα ενισχύσει συνολικά 300.000 επιχειρήσεις με 1 δις ευρώ.

Καθοριστικής σημασίας είναι και το «Γέφυρα 2» για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, «κόκκινων» κι ενήμερων, με άλλα 300 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτες πληρωμές ξεκινάνε στις 31 Μαΐου, αλλά θα καλύψουν αναδρομικά και τις δόσεις του Απριλίου, ενώ για το πρώτο δύσκολο τρίμηνο η επιδότηση είναι 90% για τα ενήμερα και 80% για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή: Τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα ανακοινωθούν σήμερα