Κάθε χρόνο ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης του θεάτρου προσκαλείται από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για να στείλει ένα μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το οποίο φέτος υπογράφει η Έλεν Μίρεν.

Συνήθως είθισται το μήνυμα να διαβάζεται στα θέατρα πριν την παράσταση της 27ης Μαρτίου, αλλά φέτος αυτό θα μεταδοθεί μόνο μέσω διαδικτυακών και ηλεκτρονικών μέσων.

Η Βρετανίδα ηθοποιός στο κείμενό της τονίζει ότι «αυτή είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για τις ζωντανές παραστάσεις και πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, τεχνίτες και γυναίκες αγωνίζονται σε ένα επάγγελμα που ήταν ήδη επισφαλές. Ίσως αυτή η διαρκής ανασφάλεια να τους έκανε ικανότερους να επιβιώσουν αυτής της πανδημίας με πνεύμα και θάρρος».

«Η φαντασία τους έχει ήδη μετουσιωθεί μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους επικοινωνίας, πράγμα το οποίο οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, αφηγούνται ο ένας στον άλλον ιστορίες. Η πανέμορφη κουλτούρα του θεάτρου θα ζει όσο παραμένουμε εδώ» σημειώνει για να προσθέσει το εξής:

«Η δημιουργική παρόρμηση των συγγραφέων, σκηνογράφων, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών δε θα καταπνιγεί ποτέ και στο πολύ εγγύς μέλλον θα ευδοκιμήσει και πάλι με νέα ενέργεια και μια νέα αντίληψη του κόσμου που μοιραζόμαστε όλοι. Δεν μπορώ να περιμένω!»

Πηγή: Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2021 – Tο συγκινητικό μήνυμα από την Helen Mirren