Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν την Τρίτη οι τρεις βασικοί δείκτης της Wall Street, με τους επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση να επικεντρώνονται στις καταθέσεις των Τζέρομ Πάουελ και Τζάνετ Γέλεν στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

«Η ανάκαμψη έχει προχωρήσει πιο γρήγορα απ’ όσο αναμέναμε και φαίνεται να δυναμώνει. Αυτό έως ένα βαθμό οφείλεται και στις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που στήριξαν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Τζέρομ Πάουελ. «Ωστόσο η ανάκαμψη έχει ακόμα δρόμο και η Fed θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην οικονομία για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε ότι «με τους γρήγορους ρυθμούς που πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί, η οικονομία σύντομα θα επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας». Παράλληλα, η Γέλεν υπενθύμισε ότι ο Τζο Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τον εταιρικό φόρο στο 28% από 21%.

Ο S&P 500 μειώθηκε 0,8% κλείνοντας στις 3.910,52 μονάδες, πιεσμένος από βιομηχανικά και υλικά. Ο Dow Jones υποχώρησε 308,05 μονάδες, ή 0,9%, στις 32.423,15 μονάδες, με τον βιομηχανικό δείκτη να πιέζεται από τη μετοχή της Caterpillar η οποία έχασε 3,4%. Ο Nasdaq υποχώρησε 1,1% στις 13.227,70 μονάδες. Ο Russell 2000 υποχώρησε 3,6% στις 2.185,69 μονάδες καταγράφοντας για τη χειρότερη μέρα του από τον Ιούνιο.

Οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας Carnival και Norwegian υποχώρησαν περισσότερο από 7% η καθεμία. Η American Airlines και η United Airlines σημείωσαν επίσης πτώση άνω του 6%. Η μετοχή της υποχώρησε σχεδόν 8%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (+1,4%) και Walmart (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (-4,4%) και Boeing (-4,4%).

Σημειώνεται ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος αφότου ξεκίνησε η bull market που οδήγησε τις μετοχές 30% χαμηλότερα, με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία του χρηματιστηρίου.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, σε καθοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,63%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 6,2% στα 57,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στα 1.725 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1852 δολ.

Πηγή: www.newmoney.gr

Πηγή: Wall Street: Η Caterpillar «έθαψε» τον Dow Jones