Για τις προτεραιότητες της ΕΕ στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και στις διαδικασίες έγκρισης τους μίλησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μίσελ.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και οι πιο γρήγορες διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων αποτελούν προτεραιότητα της ΕΕ επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Επιστολή πρόσκλησης τηλεδιάσκεψης κορυφής της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τον καθορισμό μιας κοινής προσέγγισης για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

To ζήτημα του κορονοϊού θα συζητηθεί την πρώτη ημέρα της τηλεδιάσκεψης, ενώ τη δεύτερη οι ηγέτες θα εστιάσουν στην Ασφάλεια και την ‘Αμυνα.

«Η προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των εμβολίων, καθώς και της παραγωγής και της παράδοσής τους. Θα απαιτηθεί, για παράδειγμα, να αναζητηθούν λύσεις ώστε να φέρουμε τους παρασκευαστές κοντά στις αλυσίδες ανεφοδιασμού ώστε να αυξηθεί η παραγωγή στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης ότι θα διασφαλίσουμε πως οι παραδόσεις εμβολίων είναι οι αναμενόμενες και ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους» σημειώνει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ακόμα στην επιστολή του πως ενδέχεται να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα για τα μη απαραίτητα ταξίδια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ωστόσο, τονίζει πως η ροή αγαθών και υπηρεσιών στην ενιαία αγορά, καθώς και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πράσινες λωρίδες, παραμένουν ουσιαστικές.

Πηγή: Μισέλ: Προτεραιότητα της ΕΕ η επιτάχυνση των εμβολιασμών