Τουρκία

Στα άκρα οδεύει η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για τα F-35, καθώς οι Τούρκοι προσέλαβαν δικηγορική εταιρεία με έδρα την Ουάσιγκτον για να διεκδικήσει νομικά την επιστροφή των 8 τουρκικών F-35A που παρέλαβε η USAF λόγω των S-400. 

O Ρ.Τ.Eρντογάν πιέζει προς κάθε κατεύθυνση:

«Ή μου επιστρέφετε τα 8 F-35A που παρέλαβε η USAF ή το πάω στα άκρα και λύνουμε στα δικαστήρια τις διαφορές μας με κίνδυνο ολικής και ανεπανόρθωτης ρήξης της Συμμαχίας μας».

Ο Ερντογάν θέλει να «πετάξει το μπαλάκι» στους Αμερικανούς για αθέτηση συμβολαίων, μη καταβολής νομικών ρητρών, διάλυσης του ΝΑΤΟ και της Συμμαχίας. Δεν είναι τυχαίες οι χτεσινές αναφορές του Χ.Ακάρ περί «αποδυνάμωσης του ΝΑΤΟ λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ».

Στο τραπέζι αναμένεται να μπουν οι αποζημιώσεις και νομικές κυρώσεις για την USAF και τις ΗΠΑ.

Επιπλέον ο Ρ.Τ.Ερντογάν, θέλει οι ΗΠΑ να λήξουν το εμπάργκο που του έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις διαθεσιμότητες κρίσιμων οπλικών συστημάτων.

Η Τουρκία προσέλαβε εταιρεία λόμπι για να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35

Η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τη διεθνή δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter, που ειδικεύεται και στο lobbying, για να προστατεύσει τα νομικά της δικαιώματα στη συνέχιση του προγράμματος αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Το συμβόλαιο υπεγράφη με την SSTEK Defense Industry Technologies με έδρα την Άγκυρα, που ανήκει στην τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSB).

Το συμβόλαιο έχει ισχύ 6 μηνών (από 1η Φεβρουαρίου) και θα κοστίσει 750.000 δολάρια.

Σε μια προηγούμενη δήλωση, ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, θεώρησε ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 είναι «μονομερής και παράνομη» και είπε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει κάθε ενέργεια για την προστασία του νομικού δικαιώματός της να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.

Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, τα μαχητικά αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν, αλλά δεν υπήρξε και αποζημίωση.

Η χώρα απεβλήθη από το πρόγραμμα πέρυσι μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, το οποίο οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκτηθούν ευαίσθητες πληροφορίες από την τεχνολογία των F-35.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η αποβολή της από το πρόγραμμα ήταν άδικη και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως ελπίζει σε θετικές εξελίξεις υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το συμβόλαιο υπογράφηκε με την εταιρεία SSTED Defence Industry Tecnologies, που έχει έδρα την Άγκυρα και ανήκει στην Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), την κύρια τουρκική αρχή που είναι αρμόδια για την αμυντική βιομηχανία.

Η Arnold & Porter θα «συμβουλεύει σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν η SSB και οι τούρκοι εργολάβοι για να παραμείνουν μέσα στο πλαίσιο του Κοινού Προγράμματος Μαχητικού (Joint Strike Fighter Program) λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους υφιστάμενους πολύπλοκούς γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες», αναφέρεται στο συμβόλαιο.

Από το 2002, ήταν επίσημος συνεργάτης του προγράμματος F-35, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει συμφωνήσει να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35 από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην SSB

Το συμβόλαιο υπεγράφη με την Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκίας, που ανήκει στην τουρκική προεδρία αμυντικών βιομηχανιών (SSB), την κύρια αρχή της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο επικεφαλής της SSTEK, Ισμαΐλ Ντεμίρ έχει δεχτεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, βάσει των οποίων απαγορεύεται οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει 100 μαχητικά 5ης γενιάς και συμμετείχε στην παραγωγή τους, ωστόσο το 2019 απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα, μετά την αγορά από τη Ρωσία του πυραυλικού συστήματος S-400.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη πληρώσει για κάποια αεροσκάφη F-35,

ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ, τόνισε ότι «οι περιορισμοί αδειοδότησης, οι απόπειρες κυρώσεων ή ακόμη και η απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αποδυναμώνουν τη συμμαχία».

Πηγή: Τουρκία: Με δικαστική προσφυγή κατά των ΗΠΑ ζητεί να της επιστραφούν τα ποσά που έχει διαθέσει για τα F-35