Αντίστροφη μέτρηση για νέα σκληρά μέτρα σε Ιωάννινα και Κάλυμνο εισηγούνται την Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι συνεδριάζουν στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

Όπως είναι ήδη γνωστό οι 13 περιοχές που προβληματίζουν έντονα τόσο την Επιτροπή του υπ. Υγείας όσο και την ηγεσία του, είναι η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο, η Ηλεία, η Κορινθία, η Θάσος, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Κεφαλλονιά, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο.

Την ίδια στιγμή στην Αττική η κατάσταση φαίνεται να έχει μια σταθερή τροχιά, όμως δεν πρέπει να μας ξεγελά καθώς η κακοκαιρία «Μήδεια» έχει βάλει το χεράκι της.

Από την μια, δηλαδή, δεν έχουν γίνει αρκετά τεστ, ενώ από την άλλη ίσως έχει κρατήσει στο σπίτι και όσους νοσούν το τελευταίο διάστημα. «Ο καιρός μας δυσκολεύει για εκτιμήσεις» τόνιζε στο iEidiseis ειδικός λοιμωξιολόγος, ενώ κατά τον ίδιο το 3ο κύμα φαίνεται ότι είναι πολύ πιο ήπιο από το 2τερο. Τουλάχιστον για την ώρα και αυτό καθώς η περασμένη εβδομάδα παρουσίασε μια μείωση των κρουσμάτων 20% όταν πριν από 15 ημέρες είχαμε αύξηση 40% με 50%.

Σε αυτό έπαιξε σίγουρα ρόλο τα μέτρα τελικά που πάρθηκαν παρά τα μπρος πίσω (κλείσιμο λιανεμπορίου – σχολείων) και ότι τελικά οι πολίτες στο 3ο κύμα σε σχέση πάντα με το 2τερο φαίνεται ότι προσέχουν πολύ περισσότερο.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα πάντως θα τα εξετάσει η Επιτροπή το πρωί της Παρασκευής, ενώ η ερχόμενη εβδομάδα θα κρίνει και το μέλλον του lockdown στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 1400 κρούσματα, 687 στην Αττική, 436 στον Αθήνα και 143 στον Πειραιά. Υψηλά ήταν τα κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη με τα κρούσματα να είναι 160.

Πηγή: Προ πυλών το σκληρό lockdown σε Ιωάννινα και Κάλυμνο