Απτά αποτελέσματα περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ είχε η πρόσφατη επίσκεψη της Κυπριακής ηγεσίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες συμφωνήθηκε επανεκκίνηση του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών με την έναρξη πτήσεων Ισραήλ-Κύπρου. Συμπληρωματικά και αλληλένδετα με τον τουρισμό αποφασίστηκε η αναγνώριση του ισραηλινού εμβολίου από πλευράς Κύπρου, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Τα οφέλη σε οικονομικό επίπεδο για την Κύπρο θα είναι απτά , ενώ ταυτόχρονα ο κίνδυνος λόγω Covid ελάχιστος έως μηδενικός λόγω της ευρείας κλίμακας εμβολιασμού του πληθυσμού του Ισραήλ.

Για τα παραπάνω δύο θέματα θα υπογραφούν σχετικά πρωτόκολλα μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γ. Ασκενάζι, ο οποίος συμπλήρωσε ότι με τον Κύπριο ομόλογό του θα συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, καθώς επίσης και ζητήματα που άπτονται της ενέργειας, της ασφάλειας, της σταθερότητας και άλλα.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ο οποίος ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της σημασίας που αποδίδει η Κύπρος στη γεωστρατηγική διμερή σχέση με το Ισραήλ.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι σχέσεις Κύπρου -Ισραήλ βαίνουν από το καλό στο καλύτερο, αφού αγκαλιάζουν όλη τη γκάμα των θεμάτων, από “χαμηλής πολιτικής” όπως ο τουρισμός μέχρι θεμάτων ασφάλειας και ενέργειας.

Πρόσφατα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου , ότι οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ είναι σχέσεις μεταξύ πραγματικών συμμάχων και πως δεν επηρεάζονται από τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, θέτοντας έτσι κόκκινη γραμμή αναφορικά με τις σκόπιμες τουρκικές διαρροές, για υποτιθέμενες συζητήσεις με το Ισραήλ για αποκατάσταση των μεταξύ τους σχέσεων, με κοινό όφελος και σε βάρος της Κύπρου

Πηγή: Πρωτόκολλα για τουρισμό και ισραηλινό εμβόλιο συσφίγγουν περαιτέρω στις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ