Ο άλλοτε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ , ανοίγει την συζήτηση και θέτει το νομικό πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών για τα κρίσιμα νομικά ζητήματα, με αφορμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας., αλλά και την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλά απευθείας στους πολίτες , το πολιτικό σύστημα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, για την πιο καυτή θεματική των Ελληνοτουρκικών σχέσεων:

– Η Συμφωνία των Πρεσπών και η αντανάκλαση της στα Ελληνοτουρκικά
– Ο ρόλος της Γερμανίας και το αίτημα των Επανορθώσεων στην Ελλάδα για την Γερμανική Κατοχή
– Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις , η Χάγη και το Κυπριακό – Είναι και πως ορίζεται η μία, και μόνη, διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;
– Το «Κοινό Ανακοινωθέν» Ελλάδας – Τουρκίας στην Μαδρίτη, το 1997.
– Τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι, το 1999.
– Οι τουρκικές επιδιώξεις περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και η νομική υπόσταση για το τι ισχύει – Η δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
– Η επιλογή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. – Το «συνυποσχετικό» επίλυσης της διαφοράς.
– Το εφαρμοστέο δίκαιο.
– Η οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
– Βασικές εννοιολογικές παρατηρήσεις ως προς την θεσμική «φυσιογνωμία» των Θαλάσσιων Ζωνών.
– Οι Διερευνητικές Επαφές και ποιες είναι η κόκκινη γραμμή προς την Τουρκία, των αδιαπραγμάτευτων θέσεών μας επί συγκεκριμένων Εθνικών Θεμάτων.
– Το δικαίωμα αμυντικής θωράκισης όλων, ανεξαιρέτως, των Νησιών μας στο Αιγαίο και η Τουρκική προβολή περί αποστρατιωτικοποίησης

 

Πηγή: Παυλόπουλος: Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Χάγη και το Κυπριακό