Ένα «Ρωσό-Κινέζικο σύμφωνο» βρίσκεται σε εξέλιξη για να ξεπεραστεί η πανδημία και να ενισχυθούν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.

Κινέζοι ηγέτες επιβεβαίωσαν την τάση σε δημοσιογράφους της Nezavisimaja Gazeta, μιας από τις πιο έγκυρες εφημερίδες στη Ρωσία.

Το σχετικό άρθρο ξεκινάει από την διαπίστωση ότι το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας το 2020 μειώθηκε κατά 6,7%, σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε το κεντρικό γραφείο των ρωσικών τελωνείων στις 8 Φεβρουαρίου. Τα Κινεζικά Τελωνεία επιβεβαίωσαν τη μείωση επίσης από το ανατολικό τμήμα στο 2,9%, και πάλι πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά στα τέλη Ιανουαρίου, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης διοργάνωσε μια παρουσίαση των ρωσικών περιοχών για τους Κινέζους επενδυτές και στις 8 Φεβρουαρίου, η Ρωσο-Ασιατική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών παρουσίασε έναν “Δείκτη προοπτικής των Κινέζικων Περιφερειών για το εμπόριο με ρωσικές εταιρείες”.

Διαφημίζει σε μεγάλο βαθμό την ευκολία με την οποία οι Ρώσοι εξαγωγείς προσαρμόζονται γρήγορα στις άκαμπτες απαιτήσεις των κινεζικών αρχών, οι οποίες έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή ψαριών και πτηνών, λόγω της ανακάλυψης στοιχείων Covid-19.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Vitalij Mankevich παρατήρησε ότι «η Ασία πρέπει να καταστεί ο κύριος τόπος οικοδόμησης διεθνών εταιρειών νέου τύπου, στον τομέα των εξαγωγών μη πρωτογενών και μη ενεργειακών υλικών», εξ ου και τα σχέδια για να προσδιορίσει τις πιο συμφέρουσες κινεζικές επαρχίες για ρωσικές επιχειρήσεις και το αντίστροφο.

Το Χονγκ Κονγκ, το Γκουανγκντόνγκ, η Σαγκάη και το Πεκίνο ξεχωρίζουν μεταξύ των κινεζικών επαρχιών ενώ εξαιρετικές προοπτικές καταγράφονται στις νοτιοανατολικές παράκτιες περιοχές της Κίνας.

Επιπλέον, οι κεντρικές και βόρειες επαρχίες έχουν επίσης στενές σχέσεις με τη Ρωσία, αν και είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένες. Ένας βασικός ρόλος αποδίδεται στη βορειοανατολική περιοχή της Χαϊλονγκτζιάνγκ, που συνορεύει με τη ρωσική Άπω Ανατολή και χρησιμεύει ως σημείο διανομής για την εμπορική κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών, με την απαραίτητη υποδομή για τη ρύθμιση της διέλευσης των συνοδών. Η χρήση της ρωσικής γλώσσας εξαπλώνεται επίσης όλο και περισσότερο στην περιοχή.

Η ιδρυτής της εταιρείας Sinoruss, Surana Radnaeva επιμένει ότι η περιφερειακή αξία θα καθοριστεί και για τις ρωσικές επαρχίες: “Νομίζω ότι η Ρωσία έχει μεγάλες δυνατότητες να αυξήσει τις εξαγωγές μη πρωτογενών υλικών, διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες της Ρωσίας συνεργάζονται περισσότερο με κινεζικές στην παραγωγή διαφόρων ειδών στην επικράτειά μας · δεν είναι βολικό να εξάγουμε πρώτες ύλες στην Κίνα, να τα κάνουμε να δουλεύουν και να επιστρέφουν σε εμάς και σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη “, δήλωσε η Ραντνάεβα στη Nezavisimaja Gazeta.

Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης μεταξύ του ρωσικού πληθυσμού και θα φέρει μεγάλες κινεζικές επενδύσεις, με σημαντικά φορολογικά πλεονεκτήματα. Για αυτόν τον λόγο, οι Ρώσοι επιχειρηματίες επιμένουν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκότερο κλίμα για τις επιχειρήσεις με τους Κινέζους.

Τα τελευταία χρόνια, μια περιοχή του Βόλγα στη Ρωσία περίπου χίλια χιλιόμετρα από τη Μόσχα, η Σαμάρα (η οποία περιλαμβάνει επίσης την πόλη Togliatti) ξεχώρισε μεταξύ των ρωσικών περιοχών για τον όγκο των επιχειρήσεων με την Κίνα.

Όπως σημειώνει ο ιστότοπος Idel.Realii, η απόσταση από την πρωτεύουσα δεν είναι απαγορευτική για τα ρωσικά δεδομένα και ο συντονισμός των οικονομικών σχέσεων στην περιοχή ελέγχεται απευθείας από τη Μόσχα, σύμφωνα με το έργο που ονομάζεται “Βόλγκα-Γιανγκτς”.

Ισχύουν 38 εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των ρωσικών και κινεζικών περιοχών, 4 εκ των οποίων είναι πολύ ευρείας εμβέλειας, ακριβώς μεταξύ της περιοχής Σαμάρα και των κινεζικών Anhui, Hubei, Sichuan και της πόλης Chongqing. Η ανάπτυξη του εμπορίου με τη Σαμάρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, συνδυάζοντας τα νερά του Βόλγα με εκείνα της Μαύρης Θάλασσας.

Το εμπόριο μεταξύ των ρωσικών και κινεζικών επαρχιών φαίνεται συνεπώς να έχει μια πιο συμφέρουσα και συγκεκριμένη διάσταση από πολλά άλλα μεγάλα παγκόσμια σχέδια της Ευρασίας, χρησιμοποιώντας διαφορετικά διανύσματα και πιο στοχευμένες κατευθύνσεις, στις οποίες οι ρωσικές περιοχές ανοίγουν τις πόρτες τους σε κινέζους εταίρους.

 

Πηγή: Η Μόσχα και το Πεκίνο ενισχύουν τις οικονομικές σχέσεις στην Ευρασία