Έρι Κύργια

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, νέα μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου ορίστηκε η Έρι Κύργια.

Το υπουργείο, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει πως κινούνται οι διαδικασίες προκειμένου ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής να αναδειχθεί από την ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Στις 5 Απριλίου αναμένεται η δημοσιοποίηση του πλαισίου της διαδικασίας αλλά και η σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής.

Η διαδικασία κατάθεσης φακέλων από τους ενδιαφερόμενους έχει καταληκτική ημερομηνία την 7η Μαΐου. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την 6η Σεπτεμβρίου.

Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη

«Όπως είχαμε ανακοινώσει από τον Αύγουστο 2019, ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θέατρο, όπως και στο Ελληνικό Φεστιβάλ, θα προέρχεται από ανοιχτή προκήρυξη, μέσα από δημόσια πρόσκληση.

Είχαμε μάλιστα πει ότι αυτό θα γίνει περίπου στο μέσον της θητείας του απελθόντος καλλιτεχνικού διευθυντή. Οι συνθήκες σήμερα επιβάλλουν η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα.

Ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα προέλθει από την προκήρυξη και η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής θα έχει ολοκληρωθεί ως την 6η Σεπτεμβρίου, του τρέχοντος έτους.

Το μεταβατικό διάστημα θα καλυφθεί από την μέχρι προχθές αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια, Έρι Κύργια.

​Πέρα από τις γενικότερες γνώσεις της, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει το δραματολόγιο της τρέχουσας περιόδου και γνωρίζει πολύ καλά όλα τα διοικητικά θέματα και κυρίως όλες τις διοικητικές εκκρεμότητες που έχει το Εθνικό Θέατρο.

​Επομένως, για το μεταβατικό διάστημα από τον Φεβρουάριο 2021 ως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, θεωρούμε ότι είναι το ενδεικνυόμενο πρόσωπο για να μπορέσει το Εθνικό Θέατρο να λειτουργήσει απρόσκοπτα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του», σημείωσε η υπουργός.

Σύντομο Βιογραφικό:

Η Έρι Κύργια γεννήθηκε στην Κοζάνη.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο στο ίδιο τμήμα (αριστούχα απόφοιτος).

Έχει μεταφράσει από τις πρωτότυπες γλώσσες τα έργα «Πελεκάνος» του Α. Στρίντμπεργκ, «Αρχιμάστορας Σόλνες»,

«Έντα Γκάμπλερ», «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ε. Ίψεν, «Πλατεία Ηρώων» του Τ. Μπέρνχαρντ, «Ο χρυσός δράκος» του Ρ. Σιμμελπφένιχ,

«Οι ζωές των άλλων» του Α. Οστερμάιερ, «Γεθσημανή» του Ντ. Χέαρ, «Καμπαρέ» των Φρ. Εμπ & Τζ. Κάντερ, «Παραλλαγές θανάτου» του Γ. Φόσσε, «Η Τάξη μας» του Τ. Σλομποτζιάνεκ, κ.ά.

Συνεργάστηκε με την ιδιότητα της θεατρολόγου με τους Γ. Χουβαρδά, Μ. Μαρμαρινό, Κ. Ρήγο, Δ. Τάρλοου, Στ. Λιβαθινό, Κ. Ευαγγελάτου, Α. Δανέζη-Κνούτσεν, Γρ. Καραντινάκη, Τσ. Γκραουζίνις, Σ. Λιούλιου, Τ. Κουλίεβα, κ.ά., με το Εθνικό Θέατρο (2007 μέχρι σήμερα), το Θέατρο Πορεία (από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα), τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Εταιρία Θεάτρου Συν-Επί, κ.ά.

Προτάθηκε για το Βραβείο Καλύτερου Προγράμματος από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου & Μουσικής για το πρόγραμμα της παράστασης «The Μan Who» (σκην. Renate Jett, 2005).

Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Φυλές (2019), Η αγριόπαπια ή η διαλεκτική της μετα-αρετής (2017), Πλατεία Ηρώων (2017), Παλιοί καιροί (2018), Δον Ζουάν (2017), Γιον Γκάμπριελ Μπόρκμαν (2020).

Πηγή: Εθνικό Θέατρο: H Έρι Κύργια στη θέση του Δημήτρη Λιγνάδη