Την άποψη ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να μεγαλώσει και να γίνει μεταρρυθμιστική αντιπολιτευτική δύναμη αλλά και ότι δεν νοείται προοδευτική διακυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, σε συνέντευξή του στο Action24 και στον Γιώργο Κουβαρά, εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει προοδευτική διακυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν υπάρχουν «θεσμικές προϋποθέσεις με ένα κόμμα λαϊκίστικο, δημαγωγικό, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Υπάρχουν οι θεσμικές πλευρές, οι δημαγωγικές, οι λαϊκίστικες πλευρές που έχουν χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και που στα μάτια τα δικά μου, είμαι ένας δημοκράτης πολιτικός, ένας μεταρρυθμιστής πολιτικός, που βλέπει τη χώρα του πάνω απ’ όλα, αυτό το κόμμα δεν είναι κόμμα που μπορείς να το θεωρήσεις εταίρο σε ένα προοδευτικό κυβερνητικό σχήμα» επεσήμανε για να καταλήξει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που χρειάζεται η πατρίδα μου».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές και αν σκέπτεται να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ ή θα οδηγηθεί το κόμμα με την υπάρχουσα ηγεσία σε εκλογές, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Είναι μακρινό το χρονικό διάστημα που βάζετε ως αφορμή για την ερώτησή σας. Έχω όμως δύο μεγάλες αλήθειες να σας πω από την πλευρά μας. Ένα κόμμα που μιλάει για συμμαχίες πρέπει να καταλαβαίνει ποια είναι η δύναμή του. Ένα κόμμα που μιλάει για μέτωπα και συμμαχίες κυβερνητικές πρέπει να είναι ένα πολύ μεγάλο κόμμα. Αν δεν είναι ένα πολύ μεγάλο κόμμα αμέσως δέχεται το ερώτημα εσύ ως κόμμα του 8 του 7 του 6 % με ποιόν θα πας; Εγώ έσπευσα λοιπόν να πω ότι στην συζήτηση περί προοδευτικών κυβερνήσεων και λοιπά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί προοδευτικό κόμμα. Το είπα, το εξήγησα, το λέω από το 2012 και στις εσωκομματικές διαδικασίες και στη Βουλή και στις συνεντεύξεις μου».

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα πράξει το ΚΙΝΑΛ, ως κόμμα του 8% του 7%, του 6% είπε: «Η προοπτική είναι να μεγαλώσουμε. Η προοπτική για μας για να αποτελέσουμε την μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση, την αντιπολίτευση η οποία θα δείχνει τα κενά αυτής της κυβέρνησης και τα μεγάλα της λάθη, ο εμβολιασμός είναι ένας τομέας τέτοιος, θα είναι μία μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση ή δεν θα είναι αντιπολίτευση. Αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον κ. Τσίπρα αισθάνεται τρομερή άνεση».

Ερωτηθείς για το εάν με την απλή αναλογική το ΚΙΝΑΛ φτάσει σε διψήφιο τι θα πράξει το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Ένα κόμμα που δεν πηγαίνει με κανέναν ή μεγαλώνει είναι ένα κόμμα που έχει προβλήματα. Ένα κόμμα που μεγαλώνει και που δείχνει την δύναμή του και την επιρροή του και αξιοποιεί την επιρροή που ήδη έχει σε μεγάλο βαθμό στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα, είναι ένα κόμμα που μπορεί να γίνει όχι ο κοινός παρονομαστής απλώς, ο παράγοντας των εξελίξεων. Αφήστε να φτάσουμε μέχρι εκεί και θα τα πούμε».

Έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν εννοεί ένα κόμμα που πάει με όλους, ένα κόμμα βολικό, ένα κόμμα δεκανίκι. «Εγώ δεν λέω αυτό, εγώ λέω, επειδή έχω και την αυτοεκτίμηση, την κομματική αυτοεκτίμηση, έχοντας γνωρίσει τις δόξες του κόμματός μου, δεν συμβιβαζόμαστε με το ερώτημα «με ποιόν θα πάτε»».

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι σέβεται την άποψη και της Προέδρου αλλά και της πλειοψηφίας του κόμματός του. «Από κει και πέρα έχω και τις δικές μου απόψεις, τις οποίες καταθέτω στο πλαίσιο των κομματικών επιλογών μου. Δεν είμαι ξένος με την κομματική μου επιλογή. Αλλά έχω και εγώ, είμαι ένας άνθρωπος με αρκετή και σοβαρή εμπειρία, τις απόψεις μου, τις οποίες εκφράζω. Πηγαίνουμε όλοι μαζί, εγώ δεν θεωρώ κανέναν περιττό στο δικό μας πολιτικό χώρο, ούτε πιστεύω σε αυτά που ακούγονται περί αλληθωρισμών. Αλλά η κομματική αυτοεκτίμηση επιβάλλει να κοιτάξεις το σπίτι σου πάνω απ’ όλα, τον πολιτικό μας χώρο πάνω απ’ όλα να τον μεγαλώσουμε αφού δεν τον εγκαταλείψαμε, αφού μείναμε σε αυτόν, αφού δεν ακούσαμε κελεύσματα απ’ τα δεξιά ή απ’ τα αριστερά. Τώρα τι μένει; Αυτό το κόμμα του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας να το κάνουμε μεγάλο. Έχουμε χρόνο, αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε».

Πηγή: Λοβέρδος: Όχι σε προοδευτική διακυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ