Μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς παρουσίασαν αύξηση σήμερα, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην εκλογική μάχη της Τζόρτζια η οποία μπορεί να δώσει τον έλεγχο της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 76 μονάδες ή 0,25% και κινείται στις 30.300 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,4% στις 3.715 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερες επιδόσεις παρουσιάζει ο τεχνολογικός Nasdaq που κερδίζει 0,7% και βρίσκεται στις 12.787 μονάδες.

Θέση οδηγού στα κέρδη του Dow έχει η Boeing με άνοδο 2%, ενώ η Chevron ενισχύεται επίσης κατά 2% μετά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμφωνία του OPEC+ με την Ρωσία στο σχέδιο παραγωγής πετρελαίου. Στο ίδιο πλαίσιο ο κλάδος της ενέργειας ενισχύεται κατά 2,9% στον S&P 500 με τα συμβόλαια του πετρελαίου να πραγματοποιούν ράλι άνω του 4%.

Περαιτέρω ώθηση στις αμερικανικές μετοχές δίνουν τα στοιχεία για τη μεταποίηση της χώρα, με το σχετικό δείκτη του Institute for Supply Management να διαμορφώνεται στις 60,7 μονάδες τον Δεκέμβριο έναντι των 57,5 του Νοεμβρίου, την ώρα που αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσε στις 57.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, οι εκλογές στην Τζόρτζια θα καθορίσουν το εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο στη Γερουσία ή θα περάσει στους Δημοκρατικού.

Σύμφωνα με το CNBC, το ενδεχόμενο επικράτησης των δύο Δημοκρατικών υποψηφίων, που θα δώσει στο κόμμα τον έλεγχο του σώματος, εγείρει φόβους ότι θα ανοίξει το δρόμο για αυξημένους φορολογικούς συντελεστές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά.

Πηγή: “Μαζεύει τα κομμάτια της” η Wallstreet μετά την πρωτοχρονιάτικη πτώση