Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 14,6% από το 14% που κυμαινόταν το Νοέμβριο

Ο τουρκικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Τουρκίας αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν το Δεκέμβριο, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του παρατεταμένου αντίκτυπου της υποτιμημένης τουρκικής λίρας,του Ξένιου Μεσαρίτη για το economytoday.sigmalive.com.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 14,6% από το 14% που κυμαινόταν το Νοέμβριο, δηλαδή περισσότερο από τη μέση εκτίμηση του 14,2% που έδειχνε η έρευνα του Bloomberg που είχε διεξαχθεί τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,25% σε σχέση με τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας και την προσδοκία του 0,9% που υπήρξε σε μία άλλη έρευνα επενδυτών.

Η αδύναμη τουρκική λίρα και η ταχεία πιστωτική ανάπτυξη που έφεραν τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια διατήρησαν τον πληθωρισμό σε διψήφια νούμερα ολόκληρο το έτος, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει την ετήσια πρόβλεψη για τον πληθωρισμό σε 12,1% τον Οκτώβριο, από τις αρχικές εκτιμήσεις που κυμαίνονταν γύρω στο 8,9%.

Ο νέος κυβερνήτης Naci Agbal απλοποίησε την οικονομική πολιτική και αύξησε το κόστος δανεισμού για να βάλει ένα προσωρινό τέλος στην υποτίμηση της τουρκικής λίρας και να συγκρατήσει τις τιμές.

Οι δείκτες της τουρκικής οικονομίας

Ο δείκτης του ετήσιου βασικού πληθωρισμού έφτασε στο 14,31% από 13,26% το Νοέμβριο, δείχνοντας την αυξητική τάση των τιμών όταν αποκλείεται η επίδραση αγαθών με μεγάλη μεταβλητότητα, όπως είναι τα τρόφιμα, η ενέργεια και ο χρυσός

Οι τιμές των τροφίμων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του καλαθιού καταναλωτών, αυξήθηκαν κατά 20,6%, σε σύγκριση με 21,1% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αυξήσεις των τιμών στον τομέα της ενέργειας επιταχύνθηκαν στο 5,64% από 4,28%, δείχνοντας τον αντίκτυπο της μείωσης της λίρας από πέρυσι, καθώς και την ανάκαμψη των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τουρκική λίρα

Η λίρα άλλαξε λίγο μετά τις ειδήσεις για τον πληθωρισμό και διαπραγματεύτηκε κατά 0,6% υψηλότερα, φτάνοντας στα 7,3943 ανά δολάριο στις 10:07 π.μ. ώρα Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: “Σε μία κλωστή” κρέμεται η Τουρκική οικονομία