Οι επιστήμονες δηλώνουν σε κάθε τόνο ότι ακόμα και σήμερα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε να συζητήσουμε άρση των περιοριστικών μέτρων. Στα ευχάριστα νέα περιλαμβάνεται η νέα πτώση του δείκτη θετικότητας ο οποίος την Πρωτοχρονιά κινήθηκε στο 2,08, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Στην γενικότερη επιφυλακτικότητα συντείνει ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνολικά στην Αττική (210), αλλά και η τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

«Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας» επεσήμανε στην τελευταία ενημέρωση του 2020 η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα 8.500 περίπου ενεργά κρούσματα στη χώρα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και πάνω από 1.600 στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, με ιδιαίτερο προβληματισμό αντιμετωπίζει η επιτροπή ειδικών για την πανδημία του κορονοϊού 11 περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες παραμένουν στο «κόκκινο». Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές μοιάζουν να παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια «αντίστασης» του κορονοϊού. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:
 • Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
 • Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
 • Δήμος Περιστερίου
 • Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
 • Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
 • Κάλυμνος
 • Δήμος Ασπροπύργου
 • Δήμος Ελευσίνας
 • Κοζάνη
 • Δήμος Εορδαίας
 • Δήμος Βοΐου

Lockdown: Εντός του μήνα οι αποφάσεις για σχολεία και λιανεμπόριο

Ο πρώτος μήνας του χρόνου είναι ο πιο κρίσιμος του δεύτερου κύματος της πανδημίας με την Ελλάδα. Η μεγάλη κινητικότητα του κόσμου, προκαλεί διασπορά του ιού και αύξηση κρουσμάτων.

Ωστόσο, ο Γενάρης θα είναι μήνας αποφάσεων όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Mega. Έτσι, στις 4 Ιανουαρίου, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη σχετική τηλεδιάσκεψή της, προκειμένου να αποφασισθεί η ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων.

Μεταξύ των ημερομηνιών που είναι στο τραπέζι είναι η 8η και η 11η Ιανουαρίου.Ωστόσο ερώτημα αποτελεί εάν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, η μόνο τα δημοτικά.

Πάντως, από την κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν να επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες, για κοινωνικούς λόγους. Ακόμα, στο πρώτο δεκαήμερο του πρώτου μήνα του νέου έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα υπάρξει μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Οι ειδικοί, αναμένουν να δουν πώς θα κυλήσουν οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή πόση διασπορά και κρούσματα θα σημειωθούν μετά τον συγχρωτισμό των γιορτών. Τέλος, οι αποφάσεις για την εστίαση θα πάνε στο τέλος του μήνα.

Γώγος: «Εάν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες»

«Στην Αττική βλέπουμε σταθεροποίηση και όχι βελτίωση των πραγμάτων. Εάν στην Αττική συμβεί μια έξαρση κρουσμάτων, θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη. Τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο χθες, Παρασκευή, το 1/3 των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν στην Αττική. Συγκεκριμένα, από τα 597 νέα κρούσματα τα 210 βρέθηκαν στο λεκανοπέδιο.

Τι θα αποφασιστεί για τα σχολεία

Οι αποφάσεις, πάντως, για τομείς της κοινωνίας που μπορεί να ανοίξουν αναμένονται τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2021. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα σχολεία, καθώς στις 4 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Με δεδομένο ότι τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των γιορτών, παρά το lockdown, υπήρξε έντονη κινητικότητα, οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν την αποτύπωσή της στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ετσι, η τελική απόφαση μετατέθηκε για τη Δευτέρα, προκειμένου να έχουν στα χέρια τους τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σε ερώτημα που του έγινε για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία 8 ή 11 Ιανουαρίου, ο κ. Γώγος τόνισε πως εάν συνεχιστεί η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ίσως και με μια περαιτέρω μείωση, τότε μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το άνοιγμα των σχολείων θα είναι οριζόντιο για όλες τις περιοχές, οπότε και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν περιοχές όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

«Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε, άρα θα ξέρουμε πώς οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν στην επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Πότε ανοίγουν ξανά τα σούπερ μάρκετ

Τα σούπερ μάρκετ πρόκειται να λειτουργήσουν ξανά από την Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, μιας τόσο την Πρωτοχρονιά όσο και το Σάββατο (02/01) είναι κλειστά.
Συγκεκριμένα οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν προαιρετικά στις 3 Ιανουαρίου δεδομένου ότι ήταν κλειστές την Παρασκευή λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, αλλά και την επομένη κατ’ έθιμο.

Ωστόσο, η πλήρης λειτουργία των σούπερ μάρκετ θα επανέλθει στις 4 Ιανουάριου, εφόσον κάποια από αυτά θα παραμείνουν κλειστά ακομα και στις 3 του μηνός.

Το ωράριο λειτουργίας και τα μέτρα προστασίας

Ως εκ τούτου, το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ για την 3η Ιανουαρίου είναι από τις 7 π.μ. έως και τις 9 μ.μ., καθώς εν μέσω του δεύτερου lockdown για τη νόσο COVID-19 που είναι σε εφαρμογή, έχουν τεθεί σε ισχύ και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Αυτά είναι τα εξής:

 • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
 • Απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των ατόμων.
 • Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες Αρχές.

Πηγή: Κορονοϊός: Προς παράταση το lockdown – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο