Αψηφώντας τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για μείωση της εξάρτησής της από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, η Σερβία εγκαινίασε επίσημα έναν νέο σύνδεσμο φυσικού αερίου που θα φέρει επιπλέον ρωσικό αέριο στη βαλκανική χώρα μέσω της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρευρέθηκε σε τελετή την Παρασκευή για το άνοιγμα του τμήματος 400 χιλιομέτρων (250 μίλια) του αγωγού τούρκικου ρεύματος, λέγοντας ότι η Σερβία έχει γίνει «πολύ πλουσιότερη» χάρη στους νέους ρωσικούς ενεργειακούς εφοδιασμούς.

“Η Σερβία κατάφερε, με τη βοήθεια των Ρώσων φίλων και συνεργατών μας, να εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην επικράτειά της”, δήλωσε ο Βούτσιτς. «Από το έδαφός μας, το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ουγγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ θα εξετάσουμε ποιες άλλες περιοχές και χώρες (θα συμπεριληφθούν) στο μέλλον. Είναι μια σημαντική και υπέροχη μέρα για τη χώρα μας.”

Η Σερβία έχει λάβει μέχρι στιγμής το ρωσικό αέριο μέσω Ουγγαρίας και Ουκρανίας, αλλά με τις προσπάθειες της Μόσχας να παρακάμψει τους αγωγούς της Ουκρανίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη, έψαχνε για εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού.

Όπως και ο σχεδόν ολοκληρωμένος αγωγός Nord Stream 2 που πρόκειται να διπλασιάσει την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία, το Turkish Stream απειλήθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον εταιρειών που εμπλέκονται στο έργο.

Η Σερβία, μια υποψήφια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον προτρέπει τη Σερβία να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό και τη χρήση της και τις αμερικανικές αποστολές υγρού αερίου, αλλά αυτές τείνουν να είναι πιο ακριβές.

Αν και όταν βρισκόταν στην Ουάσινγκτον, ο Βούτσιτς υπέγραψε τη δέσμευση να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Σερβίας από τη Ρωσία, είπε ότι δεν θα εκβιαστεί από κανέναν για να αγοράσει ακριβότερο αέριο για πολιτικούς λόγους.

Αν και η Σερβία επιδιώκει επίσημα την ένταξη στην ΕΕ, ενισχύει επίσης τους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της με τον παραδοσιακό σλαβικό σύμμαχο Ρωσία καθώς και με την Κίνα.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους άσκησης πολιτικής πίεσης και επιρροής σε ορισμένες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία Αλεξάντρ Μποτσάν Χαρτσένκο δήλωσε κατά τη διάρκεια του ανοίγματος του αγωγού ότι «αυτό είναι πραγματικά το καλύτερο δώρο για το νέο έτος»

«Μόλις ξεκίνησε η Πρωτοχρονιά, έχουμε ένα μεγάλο γεγονός στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων», είπε.

Πηγή: Η Σερβία ανοίγει αγωγό για ρωσικό φυσικό αέριο