Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκινά τη διαδικασία κατάργησης τίτλων τριών κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αφού ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε πρόσφατα διάταγμα το οποίο απαγορεύει τις αμερικανικές επενδύσεις σε εταιρείες που φέρεται να έχουν άμεση ή έμμεση στρατιωτική στήριξη από το Πεκίνο.

Ο NYSE ανακοίνωσε οτι η China Telecom Corporation Limited, η China Mobile Limited και η China Unicom (Hong Kong) Limited, δεν τηρούν πλέον τα κριτήρια για παραμονή στο χρηματιστήριο.

Η κίνηση του NYSE, η οποία θα περιορίσει την πρόσβαση των επενδυτών στις ΗΠΑ, ακολουθεί τους παρόχους δεικτών MSCI Inc, S&P Dow Jones Indices και FTSE Russell και Nasdaq,  οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ανάλογες διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο FTSE Russell ανακοίνωσε προ ημερών ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διαγραφούν και άλλες κινεζικές εταιρείες ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει επτά εταιρείες οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν δεσμούς με τον κινεζικό στρατό.

Ο MSCI ανακοίνωσε ότι οι επτά εταιρείες – που περιλάμβαναν τη SMIC, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής chipmap της Κίνας – θα αφαιρεθούν από τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών της στο τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης στις 5 Ιανουαρίου.

Πηγή: Wallstreet: Με εντολή Τραμπ καταργούνται οι τίτλοι τριών κινεζικών κολοσσών