Ψηλά παραμένουν για ακόμη ένα 24ωρο οι νεκροί από επιπλοκές του κορονοϊού καθώς και οι διασωληνωμένοι.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 1047 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 136976, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.

5380 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40566 (29.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

458 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 140 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 877 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4730 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1923 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έρχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τον σχεδιασμό για τη διάθεση του ψηφιακού πιστοποιητικού συμμετοχής στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού προχωρά η κυβέρνηση.

Βάσει προγραμματισμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία», ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου. Παρά μάλιστα τα πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και παραμένουν προς το παρόν αναπάντητα, όσοι εμβολιαστούν αναμένεται να λάβουν ένα πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή, το οποίο θα προορίζεται για προσωπική χρήση.

Για την ώρα, το σχετικό έγγραφο δίδεται στους υγειονομικούς οι οποίοι έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Σε αυτό αναγράφεται το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του, αλλά και η ημερομηνία της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Την ίδια ώρα και αφού έχει ξεκαθαριστεί πως η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι προαιρετική, τόσο για το υγειονομικό προσωπικό, όσο και για τους πολίτες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχε προκύψει με τα προσωπικά δεδομένα, ενώ ετοιμάζεται ενημερωτική καμπάνια ώστε να πειστούν οι πολίτες αναφορικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

«Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Ακόμα ωστόσο και αν ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να γίνει υποχρεωτικός, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιορισμοί σε διάφορους κλάδους της ελεύθερης αγοράς, όπως από αεροπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις εστίασης, μεταφορών, κ.α..

 

Πηγή: Κορονοϊος: 58 νεκροί – 1.047 κρούσματα και 458 διασωληνωμένοι στη χώρα μας