Σύμφωνα με το άρθρο υπάρχει σχέδιο που προβλέπει τα Βαρώσια να επιστραφούν στους πρώην ιδιοκτήτες τους, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τους Ελληνοκύπριους, ενώ από την άλλη πλευρά, οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το άνοιγμα του αεροδρομίου Ercan σε διεθνείς πτήσεις

Σύμφωνα με άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Duvar, φέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρότεινε να υποστηρίξει το άνοιγμα του αεροδρομίου Ercan στην κατεχόμενη Κύπρο σε διεθνείς πτήσεις, σε αντάλλαγμα για τον έλεγχο των Βαρωσίων της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι η προσφορά της ελληνικής Κύπρου έχει ήδη απορριφθεί από το τουρκικό τμήμα του νησιού.

Αυτή η προσφορά πάντα σύμφωνα με το άρθρο, βρίσκεται στην ατζέντα της ελληνικής κυπριακής διοίκησης από τη δεκαετία του 1990.

Με το πρόσφατο μερικό άνοιγμα της εγκαταλελειμμένης πόλης, η προσφορά ήρθε στο προσκήνιο για άλλη μια φορά.

Το σχέδιο προβλέπει ότι τα Βαρώσια θα επιστραφεί στους πρώην ιδιοκτήτες της, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τους Ελληνοκύπριους.

Από την άλλη πλευρά, οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το άνοιγμα του αεροδρομίου Ercan σε διεθνείς πτήσεις, καθώς στο αεροδρόμιο επιτρέπεται επί του παρόντος να πραγματοποιούνται πτήσεις μόνο προς και από την Τουρκία.

Η αναβίωση αυτής της προσφοράς δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, αλλά και οι ισχυρισμοί δεν αμφισβητήθηκαν.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε αυτήν την πρόταση καθώς ο έλεγχος των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών θεωρείται σημαντική παραχώρηση.

Ως γνωστόν το ψευδοκράτος των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου,τον Οκτώβριο άνοιξε ξανά το τμήμα της παραλίας των περιφραγμένων Βαρωσίων, το οποίο σφραγίστηκε κλειστό για περισσότερα από 46 χρόνια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επέκρινε έντονα την κίνηση, λέγοντας ότι αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

Εκτίμηση είναι ότι το άρθρο είναι προβακατόρικο, αφού εάν η Κυπριακή Δημοκρατία συνηγορήσει το αεροδρόμιο Ercan στα κατεχόμενα να δέχεται διεθνείς πτήσεις, αυτό θα σήμαινε έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Πηγή: Η Κύπρος αντιπρότεινε τα Βαρώσια να τεθούν υπό τον ΟΗΕ