Χρυσοστόμου Β’ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Πολιτική και εκκλησιαστική «καταιγίδα» προκάλεσε η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’.

Ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης» ανέφερε μεταξύ άλλων πως σε συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Κύπριος ηγέτης του είχε πει πως δεν βλέπει αρνητικά λύση δύο κρατών στη Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ισχυρίστηκε πως διαφώνησε λέγοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα κατακλύσει με εποίκους ολόκληρη την Κύπρο και εκτός αυτού δεν θα γινόταν δεκτή τέτοια λύση από την ΕΕ

Ο Αρχιεπίσκοπος, συμπλήρωσε ότι νομίζει πως τώρα ο Πρόεδρος έχει αλλάξει γνώμη και πιστεύει πως το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αντέδρασε δηλώνοντας πως ενδεχομένως ο Αρχιεπίσκοπος να μην είχε καταλάβει ακριβώς τι του είχε πει σε συζήτηση που έκαναν μετά το ναυάγιο των συνομιλιών το 2017 στο Κραν Μοντανά.

Είπε ότι παραμένει σταθερός στις θέσεις του για τη λύση του Κυπριακού στην βάση των θέσεων που είχε διατυπώσει στις συνομιλίες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν λέει αλήθεια, καθώς το θέμα της λύσης δύο κρατών το είχε συζητήσει και με άλλους, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Μητροπολίτες «τα παλιόπαιδα»

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο «παλιόπαιδο» στο οποίο ήθελε να «αστράψει» μία.

Απέδωσε επίσης στον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο τον χαρακτηρισμό του «βλάκα», ενώ για τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαϊα είπε πως «παίρνει παρά» από τους Ρώσους.

Για τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο ανέφερε πως «τους κοροϊδεύει όλους με τα ακαταλαβίστικα που λέει και δεν είναι τρελός όπως πιστεύουν πολλοί».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στον τρόπο εκλογής του το 2006, υποστηρίζοντας ότι συμφώνησε με τον Μητροπολίτη Λεμεσού να αλληλοβοηθηθούν για να πετάξουν έξω από την διαδικασία τον Μητροπολίτη Κύκκου.

Τέλος αναφερόμενος στα της αυτεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, υποστήριξε πως υποστήριξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο γιατί ο Πατριάρχης Μόσχας έλεγε την μισή αλήθεια.

Πηγή: Χρυσοστόμου Β’ Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «O Αναστασιάδης δεν βλέπει αρνητικά τη λύση δύο κρατών»