Η Τουρκία, δε χάνει ευκαιρία να τραβάει το σκοινί, με το γνωστό πλέον κόλπο των navtex και να προσπαθεί να “γκριζάρει” ελληνικές περιοχές στο Αιγαίο.

Μία από αυτές, αναφέρεται σε περιοχή νότια της Κρήτης που όπως δηλώνει… δεν έχει η χώρα μας δικαιοδοσία για Navtex, αλλά η Άγκυρα.

Να υπενθυμίσουμε, πως λίγους μήνες πριν οι Τούρκοι, απειλούσαν ευθέως πως θα στείλουν γεωτρύπανο σε περιοχή νότια της Κρήτης, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δείτε τι αναφέρει για περιοχή την οποία έχει δεσμεύσει η Ελλάδα για άσκηση:

Την ίδια ώρα, “λυσσάνε” για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, στοχοποιώντας τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, και την παρουσία του σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Ο χάρτης της περιοχής της ελληνικής NAVTEX 810/20

Μπορεί λοιπόν να προσπαθεί με κάθε τρόπο η Άγκυρα να φέρει την Αθήνα στο τραπέζι του διαλόγου, για όλα τα ζητήματα που θέλει, όμως οι κινήσεις της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ζυγισμένες σωστά, καθώς δεν πρόκειται να περιοριστούν στην υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Είναι πλέον κατανοητό για την ελληνική πλευρά, ότι δεν πρέπει επουδενί να αποδεχθεί καμία διαβούλευση με ανοικτούς όρους με την Άγκυρα, ενώ το θέμα της παρουσίας ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο, και αυτό οφείλουμε να το εμπεδώσουμε πολύ καλά στην τουρκική πλευρά με όλους τους τρόπους.

Πηγή: Νέες τουρκικές προκλήσεις με NAVTEX νότια της Κρήτης