Είναι γλυκιά και λαμπυρίζει σαν ουράνιο τόξο: Ο λόγος για τη νέα «πολύχρωμη» σοκολάτα που έφτιαξαν Ελβετοί ερευνητές και μάλιστα χωρίς τεχνητά πρόσθετα και χρωστικές με ένα ειδικό αποτύπωμα στην επιφάνειά της!

Το εγχείρημα ξεκίνησε από την «απλή περιέργεια» τριών επιστημόνων του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, που συζητούσαν στη διάρκεια ενός διαλείμματος για καφέ πώς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια πολύχρωμη σοκολάτα. Δοκίμασαν λοιπόν στην αρχή βρώσιμες επιστρώσεις χρυσού και οξειδίου του τιτανίου, αλλά οι σοκολάτες γίνονταν χρυσοκίτρινες ή μπλε και δεν θα είχαν έτσι εμπορικές εφαρμογές. Κι έτσι προχώρησαν την ιδέα τους με τη συμβολή μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας αλλάζοντας τη δομή της επιφάνειας της σοκολάτας μ’ ένα αποτύπωμα επιφανείας (“surface imprint”), που την κάνει να λαμπυρίζει με αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «δομικό χρώμα».

«Η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη του χαμαιλέοντα, η επιδερμίδα του οποίου προσαρμόζεται ώστε να διασπά το φως για να εμφανίζει συγκεκριμένα χρώματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Έχοντας πλέον βρει την τέλεια λύση οι επιστήμονες συζητούν τώρα με μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες για το πώς θα εφαρμοστεί η εφεύρεσή τους σε βιομηχανική κλίμακα, ενώ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σύντομα μια δική τους εταιρεία.

Πηγή: Ερευνητές δημιούργησαν σοκολάτα που λαμπυρίζει (βίντεο)