Η Νόνη Δούνια είναι μία σύγχρονη Ελληνίδα. Επαγγελματίας, σύζυγος, μητέρα και πολιτικός, καταφέρνει να τα συνδυάζει όλα με μεθοδικότητα και πρόγραμμα.

Πειραιώτισα γέννημα θρέμμα, έχει ήδη γράψει τα πρώτα της χιλιόμετρα στην πολιτική ως υποψήφια στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές με τη ΝΔ και ως δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» με επικεφαλής τον Γιάννη Μώραλη.

Ο πατέρας της την έμαθε να είναι συνεπής στη δουλειά της και στις υποχρεώσεις της. Κατεβαίνει υποψήφια στην Α’ Πειραιά και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία διότι όπως τονίζει

«πιστεύω ότι είναι η μόνη σωστή επιλογή σε αυτή ειδικά την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας συνολικά. Πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

noni1

Kα Δούνια, ο κόσμος σας γνώρισε αρχικά από την πετυχημένη επαγγελματική σας πορεία στο χώρο του modeling.

Στη συνέχεια κάνατε στροφή στην πολιτική, Υποψήφια στις περασμένες εκλογές με τη ΝΔ, δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής».

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τα κοινά; Είχατε κάποιον από το οικογενειακό σας περιβάλλον που είχε ανοίξει το δρόμο παλαιότερα ή κάνατε εσείς την αρχή;
Είναι γεγονός ότι ήμουν υποψήφια το 2015 στην ίδια περιφέρεια που είμαι και σήμερα, την Α Πειραιά και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτό που με παρακίνησε ήταν ότι θέλω να δώσω στον εαυτό μου ακόμη μία ευκαιρία και πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι τιμητικά που ο κ. Μητσοτάκης με συμπεριέλαβε σε αυτή την προσπάθεια.

Ο λόγος κυρίως που θέλω να μου δώσω άλλη μία ευκαιρία είναι γιατί ότι από τη στιγμή που έγινα μητέρα, με ενδιαφέρουν ακόμη περισσότερο τα κοινά. Θέλω να συμμετέχω όσο το δυνατόν περισσότερο σε κεντρικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον των παιδιών μας.

Πιστεύω πως κάθε μητέρα επιθυμεί τα παιδιά της να είναι στην πατρίδα τους, στο σπίτι τους και όχι στο εξωτερικό είτε για να σπουδάσουν είτε για να φτιάξουν τη ζωή τους.

Και εγώ προσωπικά ως μητέρα επιθυμώ τα παιδιά μου όπως και όλα τα παιδιά της χώρα μας – να έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν εδώ.

Σε ότι αφορά το οικογενειακό μου περιβάλλον, πρέπει να σας πω ότι κανείς ουδέποτε είχε ανάμειξη με τα πολιτικά δρώμενα. Οι γονείς μου απείχαν ανέκαθεν.

Λένε ότι ο χώρος του modeling είναι σκληρός και άκρα ανταγωνιστικός. Μπορείτε να κάνετε μία σύγκριση με την πολιτική, αποκλειστικά σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ υποψηφίων πολιτευτών σε προεκλογική περίοδο;

Δεν είναι το modeling μία σκληρή εργασία σε σχέση με άλλα επαγγέλματα, ωστόσο πράγματι, ο χώρος του θεάματος είναι ανταγωνιστικός.

Θα σας έλεγα και ο χώρος της πολιτικής έχει χαρακτηριστικά ανταγωνισμού. Προσωπικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας μου έως και σήμερα δεν δίνω σημασία.

Ενδεχομένως να μην λειτούργησε θετικά αυτό αλλά αντιθέτως, εις βάρος μου, θα σας έλεγα. Εκ φύσεως πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός δεν έχει καμία αξία. Δεν προσφέρει τίποτα απολύτως.

Για παράδειγμα, πίσω από κάθε άνθρωπο στο modeling, υπάρχει μία ομάδα που αν δεν λειτουργήσει συλλογικά, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο. Δεν αρκεί να είμαι μόνο εγώ σωστή επαγγελματίας εάν οι συνεργάτες μου δεν έχουν τον ίδιο σκοπό με μένα.

Πρέπει πάντα να μας συνδέει ο στόχος. Το ίδιο ακριβώς θεωρώ και για την πολιτική. Και σήμερα, ο στόχος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και όχι να συμπεριφερόμαστε ανταγωνιστικά ως υποψήφιοι.

Από τη μέχρι σήμερα ενασχόλησή σας με την πολιτική θέλω να μου πείτε αν η πραγματικότητα είναι όπως την είχατε φανταστεί όταν κάνατε το πρώτο βήμα σε αυτή.

Θεωρώ ότι κάθε δουλειά έχει πράγματα τα οποία φαίνονται μόνο όταν αναμειγνύεσαι. Η πολιτική είναι ένας τέτοιος τομέας όπου η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι φαίνεται.

Θα σας έλεγα ότι έχει και κοινό σημείο με το modeling με την έννοια ότι και τα δύο έχουν απαραίτητο στοιχείο τους, τη δημόσια προβολή και όταν κάποιος έχει δημόσια παρουσία πολλές φορές, κατηγοριοποιείται, αποκτά εύκολα «ταμπέλα»

αδίκως με αρνητικό πρόσημο ενώ στην πραγματικότητα είναι άξιος, ικανός και με διάθεση για δουλειά. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι σε αυτούς τους χώρους, κατά τη γνώμη μου.

Υπήρξατε αθλήτρια στην κολύμβηση και την υδατοσφαίριση. Ο πρωταθλητισμός σε συνδυασμό με την επαγγελματική σας καριέρα πόσο σας βοήθησαν και σας βοηθούν στην πολιτική σας σταδιοδρομία;

Πιστεύω στον πρωταθλητισμό γιατί απαιτεί σκληρή δουλειά και συνέπεια. Γι αυτό, ώθησα τα παιδιά μου σε αυτόν.

Ο γιος μου φέτος πήρε ασημένιο μετάλλιο στο water polo με τον Ολυμπιακό και η κόρη μου, δύο χρυσά μετάλλια στην καλλιτεχνική κολύμβηση με τον ΑΝΟΜ σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ο αθλητισμός με έχει διδάξει το πιο βασικό μάθημα ζωής. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι την ήττα. Αυτό στην πορεία ενός ανθρώπου θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο γιατί σε κάνει δυνατότερο.

Πιστεύετε ότι οι βουλευτές εισέρχονται στη Βουλή με όραμα και σχέδια και στη συνέχεια προσκρούουν σε τοίχους και απογοητεύονται;

Πιστεύω ότι κάποιος γίνεται βουλευτής επειδή ακριβώς έχει όραμα και σχέδιο. Αν δεν έχει τότε δεν πείθει το λαό να τον ψηφίσει και δεν εκλέγεται. Όμως αυτό δεν αρκεί στη συνέχεια

. Δεν θεωρώ ότι προσκρούει σε τοίχους αλλά ενδεχομένως χάνει τη θέλησή του. Κατά τη γνώμη μου, δεν επιτρέπεται ένας βουλευτής να απογοητεύεται.

Πρέπει να μάχεται με όλη του τη δύναμη, στηρίζοντας τις θέσεις του για τις οποίες ο λαός του έκανε την τιμή με την ψήφο του, μέχρι να πετύχει το σκοπό του.

Πιο σκληρός είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ συνυποψηφίων με το ίδιο κόμμα ή με τους συνυποψηφίους των άλλων κομμάτων;

Με το ίδιο κόμμα. Διότι με τους συνυποψήφιους άλλων κομμάτων έχεις έτσι και αλλιώς ιδεολογικές διαφορές. Δεν τίθεται θέμα καν ανταγωνισμού.

Εάν τώρα κερδίζει το κόμμα στο οποίο είσαι, υποχρεωτικά ο αριθμός των ψήφων είναι αυτός που θα καθορίσει τη θέση σου σε σχέση με τους συνυποψήφιους. Όπως σας είπα όμως πριν ο ανταγωνισμός δεν έχει εν προκειμένω καμία αξία.

Πώς αποφασίσατε να κατεβείτε υποψηφία βουλευτής στην Α’ Πειραιώς και Νήσων με το κόμμα της ΝΔ;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Η μητέρα μου έχει καταγωγή από τις Σπέτσες και ο πατέρας μου εργαζόταν 35 χρόνια στο δήμο Πειραιά.

Αν και απολιτίκ προσωπικότητα ο ίδιος, με έμαθε από μικρή ότι το να είσαι συνεπής στην εργασία σου και στις υποχρεώσεις που σου ανατίθενται, είναι εισιτήριο για την αξιοσύνη και την αξιοπρέπειά σου.

Οπότε αγαπώ πολύ τον τόπο που μεγάλωσα και θέλω να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να αποκτήσει το μέλλον που του αξίζει

Είμαι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία διότι πιστεύω ότι είναι η μόνη σωστή επιλογή σε αυτή ειδικά την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας συνολικά. Πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες με τις οποίες κατεβαίνετε στις βουλευτικές εκλογές. Ποιο είναι το πρόγραμμά σας με το οποίο καλείτε τους Πειραιώτες και τους νησιώτες του Αργοσαρωνικού να σας ψηφίσουν; 

Θέλω να αξιοποιήσω όλες τις δυνατότητες που έχει ο Πειραιάς και τα νησιά μας ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού και του αθλητισμού. Πιστεύω ότι ο τουρισμός έχει αυτές τις δυνατότητες που θα δώσουν ώθηση να προχωρήσει προοδευτικά η κοινωνία.

Για παράδειγμα, οι κρουαζιέρες στα νησιά του Αργοσαρωνικού μπορούν να πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεκινήσει ένας κύκλος ανάπτυξης που θα αποδώσει στις επιχειρήσεις και στους ίδιους τους κατοίκους.

Το δίκτυο οδικής και θαλάσσιας μεταφοράς είναι επίσης σημαντικό. Όχι μόνο για την ευκολότερη αλλά και για την ασφαλέστερη πρόσβαση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Η προώθηση της αξιοποίησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, επίσης, είναι για μένα προτεραιότητά μου. Θεωρώ ότι αν τα παιδιά μας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται γιατί αυτό κάνει μόνο καλό στη διαπαιδαγώγησή τους. 

Έχετε δηλώσει ότι «η γραφειοκρατία είναι κάτι που δυσκολεύει αρκετά την υλοποίηση του εκάστοτε έργου». Λαμβάνετε υπόψη σας τον παράγοντα αυτόν όταν κάνετε τα σχέδιά σας ως πολιτικός; Προτάσσετε εν ολίγοις λύσεις που είναι ευκταίες ή και εφικτές;

Φυσικά. Άλλωστε το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το θέτει ως υπ αριθμόν ένα προτεραιότητα. Γιατί η μείωση της γραφειοκρατίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το εκάστοτε σχέδιο και έργο.

Από την επικοινωνία σας με τους πολίτες ποια είναι τα θέματα που τους απασχολούν πιο έντονα;

Είναι θέματα τα οποία δυσκολεύουν ουσιαστικά την καθημερινότητά τους. Μου επισημαίνουν την καθαριότητα, τις ελλείψεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις, την ασφάλεια και τη γραφειοκρατία που δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν τα σχέδιά τους.

Έχετε ασχοληθεί πολύ με τον τουρισμό. Ας αρχίσουμε από τον Πειραιά. Τι πρέπει να γίνει ώστε να μπορέσει να κρατήσει τουρίστες που τον επισκέπτονται με τα κρουαζιερόπλοια και οι οποίοι απλά τον διασχίζουν για να πάνε στην Αθήνα;

Η ανάδειξή του. Ο Πειραιάς έχει δυνατότητες να είναι προορισμός και όχι πέρασμα. Σκοπός λοιπόν είναι να ενεργήσουμε αναδεικνύοντας μέσα από την προβολή του, σημεία που θα προσφέρουν ψυχαγωγία, διασκέδαση, φαγητό, αθλητικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και όχι μόνο για τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων.

Ο τουρισμός είναι η ιερή αγελάδα της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύετε ότι μέχρι σήμερα πορεύεται συντεταγμένα ή στην τύχη ή για να το θέσω αλλιώς, στηρίζεται στη δυναμική που έχει από μόνος του.

Αρκούν ο ήλιος, η θάλασσας και ο αρχαίος πολιτισμός ή πρέπει να γίνουν έργα σε βάθος όσο αφορά τις υποδομές και την οργάνωσή του;

Όχι, δεν θεωρώ ότι έχει γίνει αυτό που πρέπει. Ο ήλιος, η θάλασσα είναι ένα «δώρο» που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Ο πολιτισμός μας ιδιαίτερα είναι η κληρονομιά μας που έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε.

Γι αυτό πιστεύω πως είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τα απαραίτητα έργα είτε αφορούν υποδομές είτε την οργάνωση των χώρων που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό. 

Σκεφτόσαστε τον εαυτό σας υπουργό Τουρισμού;

Σε καμία περίπτωση δεν περνάει από το μυαλό μου αυτή η σκέψη. Θεωρώ ότι συμμετέχω σε μία συλλογική προσπάθεια και αυτός που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να φανώ χρήσιμη σε οτιδήποτε μου ανατεθεί.

Προτιμώ να βοηθήσω να λυθούν δεκάδες μικρά προβλήματα της καθημερινότητας .

Γνωρίζω ότι σας απασχολούν τα θέματα Παιδείας. Η απερχόμενη κυβέρνηση έκανε λάθη ή πήγε την υπόθεση ένα βήμα πιο πέρα;

Κατά τη γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε πολιτικές αποφάσεις που δεν βελτίωσαν την Παιδεία όπως και πολλά άλλα θέματα. Η Παιδεία ωστόσο είναι πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα. Για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται αυτή δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.

Ποια βήματα κατά τη γνώμη σας και από την εμπειρία που έχετε τόσο ως πολιτικός όσο και ως μητέρα που τα ζείτε από πρώτο χέρι μέσα στο σπίτι σας όπως κάθε γονιός, πρέπει να γίνουν να βελτιωθεί η Παιδεία;

Επανεξέταση των βιβλίων. Τα βιβλία θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν περισσότερη Ιστορία. Περισσότερα αρχαία ελληνικά. Να περιλαμβάνουν πράγματα που αφορούν τον Πολιτισμό μας.

Είναι άδικο για την Ελλάδα να μην έχει πρότυπα σχολεία και πανεπιστήμια. Θα ήθελα πολύ να έρχονται φοιτητές από το εξωτερικό στα δικά μας πανεπιστήμια παρά να φεύγουν τα δικά μας παιδιά για τα ξένα πανεπιστήμια.

Είστε επαγγελματίας, έχετε δουλέψει και μάλιστα σκληρά στη ζωή σας, ξέρετε πως βγαίνει το μεροκάματο και με πόση αγωνία και άγχος. Αισιοδοξείτε για το εργασιακό μέλλον; Τις συνθήκες, τις απολαβές, την προοπτική για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

Είμαι πάντα αισιόδοξη. Πιστεύω πάντα στο καλύτερο γιατί η θέληση είναι ουσιαστικά ο δρόμος για την επιτυχία του κάθε ανθρώπου.

Σε ότι αφορά το εργασιακό μέλλον, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προσβλέπει μέσω των αλλαγών στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τη μείωσης της φορολογίας, να βελτιώσει και την προοπτική του έλληνα εργαζόμενου.

Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα να σταματήσει το brain drain; Θέλετε τα παιδιά σας να μείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα ή τα σκέφτεστε ήδη να σπουδάζουν και να εργάζονται στο εξωτερικό;

Αν δεν το πίστευα δεν θα συμμετείχα καθόλου στην πολιτική.

Αν και την ερώτηση αυτή θα έπρεπε να την κάνω στο σύζυγό σας, μπορείτε να μου πείτε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εκείνον να πορεύεται στη ζωή του δίπλα σε μία γυναίκα τόσο δυναμική, γεμάτη ανησυχίες για το κοινωνικό γίγνεσθαι και με πολυσχιδή ενδιαφέροντα;

Ως ζευγάρι από την πρώτη στιγμή λαμβάνουμε από κοινού τις αποφάσεις, πολλές φορές μετά από ώρες διαλόγου. Ευτυχώς για μένα, ο σύζυγός μου είναι δυναμικός με ανήσυχο πνεύμα. Για να λειτουργεί μία οικογένεια σωστά, θεωρώ απαραίτητο στοιχείο ο άντρας να είναι δυναμικός.

Αυτό που λέμε «η κολώνα του σπιτιού». Και επειδή είμαι και εγώ δυναμική, με την έννοια ότι κάνω νέα πράγματα, ο άντρας μου χαίρεται, με βοηθά και μου δίνει δύναμη να προχωρώ σε ότι αποφασίζω. 

Προσωπικό χρόνο έχετε;

Για να είμαι ειλικρινής, αυτή τη στιγμή λόγω εκλογών δεν έχω, αλλά φροντίζω να κάνω το καλύτερο δυνατό για την οικογένειά μου. Η οικογένεια για εμένα είναι ιερό πράγμα και με οτιδήποτε να ασχολούμαι, τα παιδιά μου και ο άντρας μου και οι γονείς μας, είναι σταθερά στις προτεραιότητές μου.

Λέτε να προλάβετε φέτος το καλοκαίρι να πάτε στις Σπέτσες το νησί καταγωγής σας για διακοπές; 

Φέτος έχω αποφασίσει ότι δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές. Βέβαια, είναι πολλά και όμορφα τα νησιά που θα επισκεφτώ για τις υποχρεώσεις μου και σίγουρα εκεί θα βρεθεί χρόνος για μια βουτιά.

Και ένα μήνυμα στον κόσμο που τα τελευταία 10 χρόνια αντί να ζει τον δικό του μύθο» στην Ελλάδα ζει τη δική του περιπέτεια». 

Δεν θα αφήσουμε τίποτα και κανέναν να εμποδίσει τα όνειρά μας. Αξίζουμε καλύτερα και ενωμένοι μπορούμε!

Πηγή: Νόνη Δούνια: «Δεν θα αφήσουμε τίποτα και κανέναν να εμποδίσει τα όνειρά μας»