Σε δίκη θα οδηγηθούν 15 γιατροί και στελέχη του νοσοκομείου ΚΑΤ με κατηγορία κακουργήματος για τη διετία 2009-11. Κατηγορούνται για ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στο νοσοκομείο και σε ταμεία εξαιτίας υπεροκοστολόγησης μοσχευμάτων. 

Η παραπομπή των εν λόγω λειτουργών του Ιπποκράτη, ορθοπεδικών χειρουργών αλλά και διευθυντών κλινικών και διοικούντων του νοσοκομείου αφορά σε ανεξέλεγκτη χρήση και υπερκοστολόγηση οστικών μοσχευμάτων, η οποία φέρεται να ζημίωσε το νοσοκομείο με εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, η παραπομπή των 15 προσώπων σε ακροατήριο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποφασίστηκε με το υπ. αριθμόν 578/2018 βούλευμα του συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με ζημία μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι γιατροί και στελέχη του ΚΑΤ προέβαιναν σε συνεχείς προμήθειες οστικών μοσχευμάτων από ιδιωτικές εταιρείες της επιλογής τους ενώ κάποια από τα μοσχεύματα αυτά, κατά το κατηγορητήριο, χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και για ασθενείς που δεν τα είχαν ανάγκη!

Αποτέλεσμα της δράσης τους ήταν «μόνο για δύο χρόνια, το 2009 και το 2010, η εκτιμώμενη ζημιά για το Δημόσιο (έπειτα από αξιολόγηση 1.500 φύλλων χειρουργείου) να αγγίζει το ποσό των 10.099.497 ευρώ, που αποτελεί και την υπέρβαση δαπάνης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων».

Ενδεικτικά αρκεί να αναφερθεί πως η μέση δαπάνη τοποθέτησης μοσχεύματος ανά ασθενή τη διετία 2009-2010 υπολογίστηκε στις 6.676 ευρώ με τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών σε πολλές περιπτώσεις να μην αποζημιώνουν την αξία των μοσχευμάτων καθώς η τοποθέτηση τους δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.